Als afsluiting van de lessenreeks over de Tweede Wereldoorlog gingen de derde klassen op donderdag 16 maart op excursie naar Oorlogsmuseum Overloon en Nationaal Monument Kamp Vught. Een leerzame en interessante dag die de leerlingen niet snel zullen vergeten.
Onze eerste stop: Oorlogsmuseum Overloon. De slag bij Overloon uit 1944 is de grootste tankslag die ooit op Nederlands grondgebied plaatsvond. Het achterlate materieel vormde het begin van een imposant museum. De derde klassers vergaapten zich tijdens een speurtocht aan de enorme hoeveelheid originele tanks, jeeps, kanonnen en vliegtuigen uit de Tweede Wereldoorlog. Verder is er in het museum veel aandacht voor de dilemma’s waar Nederlanders mee kampten in oorlogstijd. Wat zou jij doen? Onderduiken of je aanmelden voor de Arbeitseinsatz? Ookal loop je dan enorm gevaar? Zou jij je Joodse buurman helpen onderduiken? Of vind je dat te gevaarlijk? De leerlingen maken zelf een afweging.
We vervolgen onze reis naar Kamp Vught. In dit voormalig concentratiekamp zaten tijdens de oorlog tienduizenden Nederlandse joden, verzetsstrijders en andere ongewenschten gevangen. Velen overleefden de ontberingen niet. Tijdens een rondleiding door het voormalige concentratiekamp Vught maakten de leerlingen kennis met de gruweldaden van de Nazi’s, het leven in barakken en stonden we stil bij het kindermonument. Een ode aan honderden Joodse kinderen die op jonge leeftijd vanuit Vught naar de vernietigingskampen werden gedeporteerd. Slechts enkelen overleefden. Ook maakten we een wandeling door het bos naar de fusilladeplaats waar talloze verzetsstrijders werden vermoord. Tegenwoordig is deze plek een monument. Tussen de namen op de plaquette zijn ook vele Amsterdamse verzetstrijders te zien. Stadsgenoten die zijn gestorven voor onze vrijheid.
Leerling Tommy Wasserstein uit 3B schreef het volgende over de excursie:
Na een busreis van van twee uur kwamen we aan in Oorlogsmuseum Overloon. Daar zagen we originele tanks, vliegtuigen en wapens die in de Tweede Wereldoorlog gebruikt werden. Het museum is gebouwd op de plek waar de slag om Overloon plaatsvond. Bijna tweeduizend geallieerden kwamen om toen ze Nederland probeerden te bevrijden, en zeshonderd Nazi’s. Vervolgens zagen we in Kamp Vught de overblijfselen van het concentratiekamp, waar Joden, verzetsstrijders en geallieerde soldaten werden vermoord, Op de plek waar honderden mensen werden doodgeschoten, diep in het bos, was iedereen stil.